Jong geleerd is oud gedaan..., of andersom?

Wie denkt dat PMT, Pensioenfonds Metaal & Techniek, zich alleen maar bezig houdt met de oude dag, heeft het mis. Juist PMT vindt het belangrijk dat jonge vakkanjers hun weg makkelijk kunnen vinden in deze snel ontwikkelende omgeving. Ruim 34.000 werkgevers in de Metaal & Techniek zijn aangesloten bij PMT. Hierdoor hebben wij een goed beeld hoe technische bedrijven werken en waar vraag naar is. Daarom bieden wij graag jonge vakkanjers hun eigen personal coach aan om het stapje naar bedrijven wat kleiner en makkelijker te maken. Samen met een eigen coach ga je kijken naar je carrière mogelijkheden, sollicitatiegesprekken oefenen en bepalen wat je nodig hebt om straks een goede keuze te maken. Maar bovenal met plezier te werken in de Techniek!

Hé vakkanjer, waar wacht je nog op?

Heb jij met succes meegedaan met Vakkanjers? Dan hebben wij iets bijzonders, de Vakkanjer Experience. Spannende uitdagingen, carrière tips en op plekken komen waar deuren normaal gesloten blijven. Jij kunt erbij zijn! PMT (Pensioenfonds Metaal & Techniek) helpt jou op weg om straks snel en gemakkelijk een leuke baan te vinden. Samen met Vakkanjers bieden wij jou je eigen coach aan.

Jouw Personal Coach

Jouw eigen personal coach staat klaar!

Een goede voorbereiding op je vervolgopleiding is het halve werk. Jij wilt immers je droombaan vinden. Daar gaan wij je bij helpen! Met deze experience krijg jij je eigen personal coach. Deze Experience is voor bovenbouw VMBO en MBO-leerlingen.

Type: Career Moves

Waar: Bij jou in de buurt

Datum: Bepaal je met je coach

Mogelijk gemaakt door: PMT

Waar ben ik goed in? Wat vind ik echt leuk? Solliciteren, hoe gaat dat eigenlijk? Kies ik straks voor een BOL- of BBL-opleiding? Allemaal vragen die vast weleens bij je voorbijkomen.


Een goede voorbereiding is het halve werk, dat weet jij ook! In samenwerking met PMT (Pensioenfonds Metaal & Techniek) bieden wij jou je eigen personal coach aan.

Om goed antwoord te geven op deze en andere vragen, is het fijn om met iemand daarover te praten. Zodat je straks de beste keuze maakt. Daarom krijg jij je eigen personal coach. Helemaal gratis en voor niks. In 3 tot 5 gesprekken helpt de coach je met het maken van de juiste keuzes.

Hoe dan?

Het traject begint met een persoonlijk, individueel gesprek bij jou op school of thuis. Op basis daarvan worden vervolgafspraken gemaakt. Er zijn minimaal twee en maximaal vier opvolggesprekken. Deze gesprekken worden via Skype gevoerd. Het traject wordt afgesloten met een eindgesprek.

Het gehele traject neemt maximaal twee maanden in beslag.

Career Moves wordt mogelijk gemaakt door PMT (Pensioenfonds Metaal & Techniek). Bij dit pensioenfonds bouw je pensioen op als je gaat werken in de sector techniek.


Vakkanjers

Vakkanjers is een initiatief van de technische sectoren om de instroom van goed opgeleide vakmensen te stimuleren. Technische bedrijven hebben volop uitdagende banen voor zulke talenten. Vakmensen die niet alleen technisch onderlegd zijn, maar juist ook beschikken over andere competenties. In het vernieuwde Vakkanjers werken scholen en bedrijven samen aan het verbeteren van de technische vaardigheden én aan de persoonlijke ontwikkeling van de jonge deelnemers.

Inspringen op veranderende techniekwereld

De techniekwereld verandert razendsnel. Een veranderende markt vraagt om andere vaardigheden. Presenteren, bijvoorbeeld. Samenwerken. Initiatief nemen. Klantcontact. Zulke skills zijn steeds belangrijker geworden in het bedrijfsleven. Dat blijkt onder meer uit de toekomstverkenningen van de O&O-fondsen. Ook het ministerie van OCW heeft volop aandacht voor de ontwikkeling van deze 21st century skills.

Vakkanjers sluit daar in de nieuwe opzet op aan. Door een technische opdracht te verbinden aan de ontwikkeling van zulke skills, in de vorm van een bedrijfssimulatie, werken we aan de gewenste vaardigheden van de vakmensen van morgen. Zo geven we de jonge deelnemers een voorsprong op de arbeidsmarkt en hebben we een bron van verhalen om nog meer jongeren te enthousiasmeren voor techniek. Dat is de kracht van Vakkanjers.

Aantoonbare voorsprong

Ons doel is om jongeren te enthousiasmeren voor techniek door:
  • Te investeren in de ontwikkeling van jongeren met motivatie voor techniek;
  • Deelnemers aantoonbaar een voorsprong te geven in hun leerloopbaan naar de arbeidsmarkt door hen al vroeg in contact te brengen met werkgevers;
  • Hierover te communiceren naar leerlingen die nog voor de keuze staan: kies ik wel of niet voor techniek?

Het programma biedt jongeren een voorsprong op de arbeidsmarkt, een maatschappelijke relevante opdracht en geeft plezier en beleving als ze in teamverband aan de slag gaan voor een echte opdrachtgever. Dit is tastbaar bewijs dat techniek relevant is voor de maatschappij, een verstandige loopbaanstap is en leuk om te doen. Zo wordt techniek interessant voor een veel bredere groep.

Doorlopende lijn

Vakkanjers kent een doorlopende lijn van vmbo tot mbo. Jongens en meisjes kunnen hun vakmanschap ontdekken en ontwikkelen als Vakkanjer Scout (1 vmbo), Explorer (2+3 vmbo), Pioneer (3+4 vmbo – nu ook voor D&P) en Navigator (mbo). Dat doen ze met een technische opdracht voor een maatschappelijk relevante échte opdrachtgever. Een landelijk eindevent geeft de beste teams een podium om hun ideeën en prototypes te pitchen voor een groot publiek.

Tijdens de Challenge werken de deelnemers samen aan uitdagende opdrachten, krijgen ze workshops 21st century skills, komen ze in contact met (mentor)bedrijven en kunnen ze zich aan de hand van levensechte ervaringen oriënteren op hun loopbaan. Zo bouwen Vakkanjers al tijdens hun schoolperiode aan een uitgebreide set skills, een interessant cv, een netwerk, zelfvertrouwen en een goede positie op de arbeidsmarkt.

Nu en straks

In het schooljaar 2016-2017 werd Vakkanjers voor het eerst in de nieuwe vorm aangeboden, met in totaal bijna 6.000 deelnemers. Daarmee zijn we er nog niet: de activiteiten worden continu gemonitord en bijgesteld waar nodig – in overleg met de sector. Zo werken we samen aan meer goed opgeleide jonge vakmensen voor technisch Nederland.