Blog

Dit zijn persoonlijke blogs, waarop iedereen kan reageren. De redactie heeft het recht om reacties die in strijd zijn met de spelregels te verwijderen of aan te passen.

Gepubliceerd op 10 november 2017

Pensioenvernieuwing: iedereen weet hoe het niet moet, maar nog niet hoe het wél kan.

De discussie over de ‘hervormingen van het pensioenstelsel’ loopt vooralsnog door. Het nieuwe kabinet kiest voor een koers in de richting van pensioenplannen, die door de sociale partners moet worden doorontwikkeld, waarbij iedere Nederlander weliswaar een eigen pensioenpot opbouwt, maar risico’s worden gedeeld.

Na jarenlang nadenken, overleggen en rekenen liggen ze er dan eindelijk: de lang verwachtte uitgangspunten voor die pensioenvernieuwing, geformuleerd door het nieuwe kabinet. Een aantal pensioenfondsen heeft reeds aangegeven moeite te hebben met onderdelen, sommige fondsen nemen zelfs geheel afstand van de pensioenplannen. ‘BOUW’ is kritisch over verschillende hoofdpunten. Men vindt de afschaffing van de doorsneepremie onnodig en noemt de overgang naar een ‘persoonlijk pensioenvermogen’ een serieus punt van zorg. Ook pensioenfonds ‘Openbaar Vervoer’ heeft al laten weten bezwaar te hebben tegen afschaffing van de doorsneepremie.

PMT heeft eveneens aangegeven in de huidige pensioenkoers een hard hoofd te hebben. Het voorstel zoals dat er nu ligt, leidt namelijk tot verdere versobering, zeker voor de deelnemers met een modaal inkomen, waarvan er zo’n 70 tot 80% tot de categorie “modaal” behoren. Die deelnemers zitten vast niet in de achterban van de huidige kabinetsleden. Welke risico’s zijn er, als je de doorsneepremie afschaft, in combinatie met het opzetten van ‘persoonlijke potjes’? Of eigenlijk is de vraag: wat moet er geregeld worden, vóórdat je kunt veranderen? En vooral, wat heeft een metaalwerker, zowel werkend als gepensioneerd daar aan? Wie zijn eigenlijk die voorstanders van die ‘persoonlijk potjes’? Het lijkt er op dat met name verzekeraars belang hebben bij deze (verregaande) individualisering. Worden zij in de toekomst de beheerders van uw pensioen? De nieuwe minister van Sociale Zaken, Wouter Koolmees, gaf hierover ooit aan: "Door de besparingen in pensioenen, de waarde van het (afgeloste) eigen huis en nieuwe ontwikkelingen - zoals zorgsparen - samen te nemen, kan een goede spaarpot worden gecreëerd voor de oude dag. De komende jaren moeten wij, samen met de financiële sector en de financieel adviseurs, aan de slag om 'Sparen 4.0' verder uit te werken. Ik denk dan aan meer individuele vrijheid bij pensioenbesparingen, nieuwe ontwikkelingen als ‘sale & lease back' van de eigen woning en slimme producten om het eigen vermogen te gebruiken om de oude dag aangenamer te maken.” 

Dit zou het begin van het einde betekenen, dat eindigt bij verzekeraars: met persoonlijk potjes, waar je ultiem en op elk moment gebruik van kunt maken.

Onze PMT-aanpak is daarom veel verstandiger. Het is heel goed dat we die langdurige (en zorgvuldige) pensioen discussie voeren. “Het pensioenstelsel in één klap veranderen? Iedereen weet dat dit niet kan”, dat begrijpt tenminste iedereen. En ondertussen neemt het besef toe, dat we in Nederland best een goed pensioensysteem an sich hebben, al moet er inderdaad het een en ander aan bijgesteld worden: een grote onderhoudsbeurt is op zijn plaats. Dramatische hervormingen en beslissingen – zoals in de UK – zijn echter helemaal niet goed. Daar is volledige vrijheid gegeven bij het opnemen van de pensioenpot op het moment van pensionering. Dat loopt niet goed, het geld is veel te vroeg op.

Hoe moet het dus niet? ‘Eigen potjes, waarvan je denkt dat het jouw geld is en waar je naar believen geld uit kunt halen en elk jaar anders kan beleggen. Je moet weten hoe je het gaat aanpakken. Daar is tijd en geld voor nodig.’ Soms is weten hoe het niet moet, een prima manier om te ontdekken op welke manier het dan wél moet!

Jan Berghuis,

Werknemersvoorzitter PMT


Reacties

l van steenpaal schreef op vrijdag 10 november 2017 om 13:00u

Dat de regering meedenkt is een goede zaak, maar laat ze van de arbeidsvoorwaarden van de werknemers afblijven. Dat heeft het verleden wel geleerd dat ze met hun handen van de pot van de pensioenen moeten afblijven, hadden ze dit niet gedaan dan waren alle plannen die nu worden opgelegd niet nodig. Waar bemoeien ze zich mee, we worden al genoeg opgelegd. De regering is er voor ons, wij zijn er niet voor deze >>>>>>>>>
Op deze reactie reageren


 
Robbie schreef op zondag 3 december 2017 om 09:55u

Beste PMT, graag in navolging van het ABP, z.s.m. aan ons, de deelnemers, onze persoonlijke pensioenpotten laten zien.
Ik denk dat het in meerdere opzichten heel goed is dat wij weten wat we gespaard hebben.
Op deze reactie reageren


 
Robbie schreef op zondag 3 december 2017 om 10:00u

U bent in de war. de regering heeft nooit aan de pensioenpotten van het PMT gezeten. Onze regering kan het ook niet helpen dat de rente nu zo laag is.
Ik denk dat de regering nu voortvarend te werk gaat. Er moeten knopen doorgehakt worden. PMT wil eigenlijk niks doen. Met duimen draaien alleen komt het niet goed. Actie! Een inzichtelijk, transparant pensioen!quote:l van steenpaal schreef op vrijdag 10 november 2017 om 13:00
Dat de regering meedenkt is een goede zaak, maar laat ze van de arbeidsvoorwaarden van de werknemers afblijven. Dat heeft het verleden wel geleerd dat ze met hun handen van de pot van de pensioenen moeten afblijven, hadden ze dit niet gedaan dan waren alle plannen die nu worden opgelegd niet nodig. Waar bemoeien ze zich mee, we worden al genoeg opgelegd. De regering is er voor ons, wij zijn er niet voor deze >>>>>>>>>


Op deze reactie reageren


 

Laat een reactie achter

Naam *
E-mail *(wordt niet getoond)
Bericht *
Anti Spam *
Velden met een * zijn verplicht.
 

U bezoekt deze website op Internet Explorer 7

Helaas is deze versie van Internet Explorer the oud om deze website te tonen. Wij raden u aan om uw huidige browser te updaten of een andere browser te gebruiken.
page-down-arrow

Inschrijven e-nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte worden gehouden van belangrijke pensioeninformatie?
Meld u hier aan voor onze digitale nieuwsbrief.
De nieuwsbrief verschijnt ieder kwartaal of vaker als er meer nieuws is.