Gepubliceerd op 22 oktober 2018

Leefbaar loon loont

Onlangs is een platform opgericht dat zich gaat inzetten voor leefbaar loon. Het (internationale) platform “Living Wage Financials”. Verschillende vermogensbeheerders slaan de handen ineen en gaan zich inzetten voor het verbeteren van arbeidsomstandigheden en betere lonen in de textielindustrie in de lagelonenlanden. MN en PMT spelen een actieve rol in het platform.

Ik vind dat een goed initiatief want fabrieksarbeiders verdienen, ondanks dat zij lange werkdagen maken, vaak toch niet genoeg om daarvan hun gezin te kunnen onderhouden. Hierdoor bevinden grote groepen mensen met een baan zich nog altijd onder de armoedegrens, met alle daaruit voortvloeiende problemen van dien. De kledingsector is geïdentificeerd als één van de belangrijkste sectoren waarin vrijwel geen van de bedrijven leefbaar loon aan arbeiders betaalt. Een goede reden om daar te starten.

PMT belegt in bedrijven in de textielsector voor de lange termijn en vindt het belangrijk dat er mogelijkheden zijn om invloed uit te oefenen om bij te dragen aan een beter leefbare wereld.  Via het platform wordt daar nu handen en voeten aan gegeven.  Het platform heeft een methode ontwikkeld om leefbaar loon meetbaar te maken en gaat met de bedrijven uit de lagelonenlanden uit  onze beleggingsportefeuille in gesprek om het tij te keren. Met deze methode worden de textielbedrijven beoordeeld en vergeleken en biedt dat de basis waarop we de dialoog aangaan.

Zo gaat het platform zijn invloed gebruiken om verschillende beursgenoteerde bedrijven in de omvangrijke textielsector – bedrijven waarin vermogensbeheerders reeds investeren – het belang van het uitbetalen van een leefbaar loon in te laten zien.

Overigens is een leefbaar loon iets anders dan een minimum loon. Een leefbaar loon zorgt ervoor dat arbeiders zonder uitgebuit te worden in hun basisbehoeften kunnen voorzien. Basisbehoeften als een dak boven het hoofd, brood op de plank, opleiding voor de kinderen en noodzakelijke zorg. Als daarin niet wordt voorzien, heeft dat tot effect dat mensen veel te lange dagen moeten maken, geen hulp kunnen inschakelen bij ziekte en - erger nog - dat kinderen veel te jong het arbeidsproces in worden gejaagd om als gezin te kunnen overleven. Dat vind ik, dat vinden wij onacceptabel. Tegenover een dag hard werken hoort een fatsoenlijk loon te staan. Daar maken we ons hard voor in de metaal en dit zou de norm moet zijn in alle sectoren. Leefbaar loon is een universeel mensenrecht.

Jos Brocken

Voorzitter PMT

Reacties

Sjef Marcelis schreef op maandag 22 oktober 2018 om 13:56u

Een uitstekend initiatief en een leefbaar loon is een veelzeggende vertaling, van wat een noodzakelijk loon dient in te houden.
Op deze reactie reageren


 
Wim veerkamp schreef op woensdag 9 januari 2019 om 22:11u

quote:Sjef Marcelis schreef op maandag 22 oktober 2018 om 13:56
Een uitstekend initiatief en een leefbaar loon is een veelzeggende vertaling, van wat een noodzakelijk loon dient in te houden.

Sjef marcelis dwingt je om een vaststellingsovereenkomst te tekenen zonder ontslagvergoeding Terwijl ik niets gedaan had hij is een schurk
Op deze reactie reageren


 

Laat een reactie achter

Naam *
E-mail * (wordt niet getoond)
Bericht *
Anti Spam *
Velden met een * zijn verplicht.
< Terug naar het overzicht
Jos Brocken

Jos Brocken

Werknemersvoorzitter PMT