Gepubliceerd op 19 april 2018

Korten of niet, dat blijft de vraag

Vanuit financieel oogpunt bezien is 2017 een goed jaar geweest voor PMT. De dekkingsgraad steeg in dat jaar van 97,2% naar 102,2%, een stijging met 5 punten.

Wat is de oorzaak van deze stijging?

In de eerste plaats, door een stijging van de rente (van 1,42% naar 1,58%). Door deze stijging daalt weliswaar de waarde van onze bezittingen, (door een stijging van de rente worden obligaties minder waard), maar de waarde van de pensioenverplichtingen (de voorziening voor in de toekomst uit te keren pensioenen) daalt nog veel meer. Per saldo resteert dus een plus voor de dekkingsgraad. In de tweede plaats, doordat aandelen en onroerend goed sterk in waarde zijn gestegen, tezamen met 10,2%.

In het begin van 2018 vervolgde de dekkingsgraad zijn gestage koers naar boven. Opnieuw speelden dezelfde factoren een rol: een stijging van de rente (tot 1,68%) én positieve rendementen op aandelen en onroerende goed (1,15% in de maand januari). Eind januari stond de teller op 104,0 %, dichtbij het wettelijk verplichte minimum niveau van 104,3%. Om korting(en) te voorkomen, moet de dekkingsgraad namelijk één jaar lang op of boven 104,3% uitkomen. Na die sterk positieve start in 2018, ging de dekkingsgraad toch weer naar beneden als gevolg van een dalende rente en heersende negatieve sentimenten. Per saldo is de dekkingsgraad van PMT in het eerste kwartaal van 2018 licht gedaald van 102,2 naar 101,5% (de rente van 1,58% is terug op het niveau eind 2017; aandelen en onroerend goed daalden in februari en maart per saldo met 2,9%).

Welke lessen en conclusies kunnen we op dit moment uit die cijfers en voorvallen trekken?
- Het kan verkeren! De dekkingsgraad is een beweeglijke variabele, die alle kanten op kan gaan. Sterk stijgend, licht dalend; maar ook: een beetje stijgend, sterk dalend. Voorspellen is bijzonder lastig - dat wisten we natuurlijk altijd al - maar zeker wat betreft het niveau van de dekkingsgraad eind 2018 of eind 2019.
- De dekkingsgraad is een beweeglijke variabele, omdat het niveau ervan sterk wordt bepaald door de ontwikkeling van de rente én van de rendementen op aandelen. Daar is soms geen peil op te trekken, zeker voor wat betreft de ontwikkelingen op korte termijn.
- Om tóch een idee te krijgen van de invloed van de rente en de rendementen op de dekkingsgraad, hebben we bij PMT rekenformules ontwikkeld. Die rekenformules zijn gebaseerd op de huidige samenstelling van de beleggingen en de verplichtingen. Wat blijkt dan? Als de rente met 1% stijgt, stijgt de dekkingsgraad met zo’n 10 punten. Als de aandelenkoersen met 5% dalen, daalt de dekkingsgraad met zo’n 2,5 punten. Doen beide effecten zich gelijktijdig voor, dan stijgt de dekkingsgraad per saldo met 7,5 punten. Maar andere combinaties zijn ook mogelijk: bijvoorbeeld een daling van de rente met 0,5% en een stijging van de aandelen met 10%. Dan blijft de dekkingsgraad per saldo gelijk, op -5 als gevolg van de daling van de rente met 0,5% en +5 als gevolg van de stijging van de aandelen met 10%.
- Kleine veranderingen in de rente en het rendement op aandelen, kunnen dus grote gevolgen hebben voor de dekkingsgraad.

Samengevat volgt hier daarom opnieuw een “winstwaarschuwing” van PMT aan zijn deelnemers. Er zijn heel veel combinaties van veranderingen in rente en aandelenrendementen mogelijk, die leiden tot een stijging van de dekkingsgraad. Maar óók veel combinaties, met een tegengesteld effect. De dekkingsgraad had eind maart 2018 een niveau van 101,7%. Uitgaande van een beperkte verandering in rente en rendementen kan de dekkingsgraad uitkomen tussen 95% en 110%. Uitgaande van wat grotere veranderingen wordt de ‘range’ van mogelijke uitkomsten voor de dekkingsgraad 89% en 120%.

Inderdaad: geen peil op te trekken, het kan vriezen of dooien. Korten of niet, dat is eerlijk gezegd nog steeds de vraag, met nog steeds een onzeker antwoord.

 

Benne van Popta

Werkgeversvoorzitter PMT

Reacties

Ben BRAAKSMA schreef op vrijdag 20 april 2018 om 13:23u

De rekenrente is een verzinsel met hindernissen die eigenlijk niet bestaan. Als ik iedere maand mijn inkomen met rekenrente zou moeten regelen, dan neem ik nul % en kom ik net de maand rond. Neem ik 120% kan ik twee keer per week uit eten. Onzin natuurlijk, want het besteedbare blijft hetzelfde. Zo is het ook met de pensioenen. Zonder rekenrente is er voldoende om de afgesproken bedragen uit te keren en ook nog eens te indexeren. De inleg van werkgever en werknemer plus de winst is zolang ik het stelsel heb meegemaakt - dat is vanaf het begin-nog altijd meer geweest dan de uitgave aan pensioenen. En met een gemiddelde winst op beleggingen van 7% plus de gelden die niet uitgekeerd worden omdat de deelnemer is overleden, moet bij goed beheer en zonder gegraai van de overheid meer dan voldoende zijn. Het is de rekenrente die er een puinhoop van maakt.
Op deze reactie reageren


 
l van Steenpaal schreef op donderdag 3 mei 2018 om 11:37u

Ja, en dan nog niets gezegd over de noodzaak om te korten op onze pensioenen. Daar zijn regelmatig vragen over gesteld, dat de noodzaak niet is bewezen of aangegeven, maar hier wil niemand ook het pensioenfonds antwoord op geven.
Dit staat wel in de reglementen van het pensioenfonds, maar hier lopen we maar gewoon aan voorbij
Op deze reactie reageren


 
piet Paardekam schreef op donderdag 17 mei 2018 om 16:02u

ALtijd korten ,we hebben gespaard ,heel onze werktijd ,zolang die ze nu niet meer halen ik begon op 16 jaar te werken nu als ze in de 20 zijn ,wat is eerlijk om ons te pakken ,mogen we knorren het is ons geld ,niet alleen dat rammelt ,de klungels in den haag willen ons spaargeld hebben ,volgens
Pechtold de afbreek kletshond die heeft mij duizenden euro,s gekost aanvullen ja tot bijstand en iedere keer de leeftijd omhoog,laat ze rollators op de werkplaatsen zetten en stopcontacten voor scootmobielen , ouderen kunnen moeilijker staken ,metaal is de laagste CAO loopt altijd achter ,dan kom je rond maar meer niet ,dat maakt het voor mij en velen onverteerbaar pak ons maar weer!! Ik weet dat het moeilijk is maar onze groep zit klem ,vooal ook de zorg ,tel maar op 385 eur ,onze groep maakt hem veelal al vlot op ik heb copd door mijn werk gekomen ,na 6 maanden is de risico al op .Daar hoor je niemand over ,dat maakt het voor de oudere steeds duurder ,PMT kan er weinig tegen doen maar alles bij elkaar houd je niks over ,als je wat spaart vinden ze wel een wetje uit om te korten ,daarom hoop ik niet op weer korten ,ze zullen wel weer wat vinden ,wie is er nu laag opgelijd??
Op deze reactie reageren


 
Test de Tester schreef op donderdag 7 juni 2018 om 10:02u

Dit is een test.
Op deze reactie reageren


 
Bert de Tester schreef op donderdag 7 juni 2018 om 10:02u

quote:Test de Tester schreef op donderdag 7 juni 2018 om 10:02
Dit is een test.


Op deze reactie reageren


 

Laat een reactie achter

Naam *
E-mail * (wordt niet getoond)
Bericht *
Anti Spam *
Velden met een * zijn verplicht.
< Terug naar het overzicht
Benne van Popta

Benne van Popta

Werkgeversvoorzitter PMT