Gepubliceerd op 11 december 2018

Hoe Duitsland naar ons kijkt

Zodra je de grens over stapt, merk je dat de buren met bewondering naar ons pensioen kijken. PMT onderhoudt regelmatig contacten met collega's uit België en Duitsland over hoe we de pensioenen hebben geregeld. 

Op 7 december 2018 waren Hartwig Liersch (directeur vermogensbeheer op ons bestuursbureau) en ik (als werknemersvoorzitter) uitgenodigd op een grote bijeenkomst van de vakbond IG Metall in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Zo'n 170 bestuurders en beleidsmedewerkers waren bijeen en wilden gráág het verhaal horen over het Nederlandse pensioenstelsel en PMT. 

Nu zijn we in Nederland in de metaalsector heel groot, met in totaal ca 550.000 werknemers, in de gezamenlijke metaalbranches. Maar vergeleken met Duitsland zijn we een Klein Duimpje. Alleen al in de deelstaat Baden-Württemberg zijn meer dan een miljoen metaalarbeiders werkzaam. Er zijn grote fabrieken van onder andere Mercedes-Benz, Audi en Bosch. Verdeeld over een aantal fabrieken werken er bijvoorbeeld 60.000 mensen bij Mercedes-Benz. Nordrhein-Westfalen, de deelstaat net over onze grens, heeft nóg meer metaalarbeiders dan de ruim 1 miljoen in Baden-Württemberg. En dan zijn er ook nog deelstaten als Beieren...

Maar Nederland is in sommige dingen groter én beter. Niet alleen beter in voetballen (hoewel?), maar ook in pensioenen. De grote bedrijven in Duitsland hebben ondernemingsregelingen. Vaak bij verzekeraars, maar soms ook gewoon op de (kwetsbare) bedrijfsbalans. Er is echter geen bedrijfstak pensioenfonds, zoals wij die kennen met PMT en PME, waarbij iedereen in de sector is aangesloten en waar de werkgever ruim de helft van de premie meebetaalt voor de oude dag. Heel veel van de miljoenen Duitse werknemers in de metaal en technische beroepen, hebben een (heel) klein pensioentje of zelfs helemaal géén regeling boven de staatsuitkering in de eerste pijler (onze AOW). De uitkering in de eerste pijler is afhankelijk van het aantal gewerkte jaren en het verdiende inkomen. Vallen beiden laag uit, heb je te weinig pensioen. Duitsland heeft dus een aanvulling nodig op de eerste pijler. Ook omdat hun eerste pijler financieel niet houdbaar is. Het aantal arme ouderen is in Duitsland een stuk groter dan in Nederland, waar de minste arme ouderen zijn in de hele wereld. Niet zo gek dus dat onze buren graag meer willen weten over hoe wij dat toch doen. 

Niet dat ons model zomaar past op de Duitse situatie. Er bestaan immers al tal van regelingen, maar die zijn dus kwetsbaar en in veel, vooral kleine bedrijven zelfs afwezig. In de kern gaat het om wegen te vinden, waarop er ook in Duitsland meer kapitaal door werknemers en werkgevers samen wordt gespaard voor het aanvullende pensioen, in gezamenlijke fondsen. Dat hebben die rare Hollanders al 70 jaar geleden in de metaal georganiseerd en opgebouwd. 

De Duitsers wilden ook onze zwaktes en problemen weten. ‘Hoeveel zit er eigenlijk bij PMT in de reserves? Wat! Méér dan € 70 miljard? Hoe is het mogelijk! En hoeveel betalen de werkgevers en werknemers samen aan premie per jaar? Ruim €2 miljard? Niet te geloven! En hoeveel keert PMT per jaar uit aan pensioenen? Minder dan €1,5 miljard? Wat! Moeten jullie, door de pensioenregels van de regering, de pensioenen gaan verlagen? We willen jullie systeem wel, maar die uiterst zotte  regels natuurlijk niet! Met zovéél reserves, moeten jullie de pensioenen toch verhogen! Rare lui, die Hollandse politici! Het béste systeem ter wereld, de mééste pensioenreserves per inwoner en dan tóch de deelnemers moeten confronteren met verlaging van opbouw en uitkeringen… Jullie zouden dat echt niet moeten pikken!’

Misschien kunnen we toch nog iets leren van onze Duitse buren…

Jos Brocken, voorzitter PMT

Reacties

Paul schreef op woensdag 12 december 2018 om 13:32u

Ik kan de verbazing van de Duitsers over de omvang van de spaarpot en de suggestie van deze pensioenfondsvoorzitter om minder spaarzaam met deze pot om te gaan, niet goed begrijpen.
Het is een spaarpot die 70 jaar lang zorgvuldig en met veel moeite is opgebouwd.

Ik lees regelmatig dat de komende jaren de pensioengerechtigden fors in aantal toenemen, terwijl tegelijk de aantallen pensioeninleggers afnemen. Er wordt gesproken over een verdubbeling of nog hoger van de druk. Een enorme opgave en vraagstuk die voor ons ligt.

Jaarlijks wordt er 1,5 miljard uitgekeerd terwijl er 2 miljard binnenkomt. Is het verschil van 0,5 miljard wel voldoende om de verantwoordelijkheid die we in de toekomst met elkaar hebben aan te gaan?

Ik vind het onzinnig om te zinspelen op het verhogen van uitkeringen terwijl niet het totaalplaatje met de gezamenlijke verantwoordelijkheid die we voor de toekomst hebben, mee te nemen.
Volgende keer beter uitleggen aan de Duitsers, en zelf meer verantwoordelijkheid nemen!
Op deze reactie reageren


 
Wim Stijnman schreef op donderdag 13 december 2018 om 08:44u

De vergelijking tussen die appels en peren is net zo onzinnig als premie berekenen met het ene rentepercentage en de verplichtingen berekenen met een ander, lager, percentage.
Op deze reactie reageren


 
istvan koning schreef op donderdag 13 december 2018 om 14:08u

Blijft op deze manier een roepende in de woestijn. De schrijnende onrechtvaardigheid, die wordt gevoeld door het grootste deel van de gepensioneerden. Immers, wij betaalden ons leven lang voor een "waardevast" pensioen. Door dit niet na te komen plegen de pensioenfondsen contractbreuk en zijn dus verwijtbaar en strafbaar. Maar wat mag je nog verwachten van een regering die zelfs topcriminelen aan de top beschermt, ( zie de INGtop). Maar er zijn er nog heel veel meer.
Op deze reactie reageren


 
Gezond Verstand schreef op vrijdag 14 december 2018 om 10:56u

Zeg Jos, wil je alsjeblieft niet gaan gokken met het pensioen van jongeren. Er is een goede reden dat het pensioen niet verhoogd kan worden! Wie gaat spelen met het pensioen van de jongeren om de ouderen van nu tevreden te stellen, moet niet gek op gaan kijken als wij straks massaal uit jullie fonds stappen.

De jongeren hoeven niet constant te bloeden voor 'generatie grijpgraag'!

Met vriendelijke groet,
Generatie Studieschuld


Op deze reactie reageren


 
Pim Smit schreef op vrijdag 14 december 2018 om 22:27u

Als we het mogen meemaken dat er niet gekort hoeft te worden in ‘20 ‘21 ziet het er allemaal wat beter uit. En kunnen we gewoon blijven werken aan behoud van dit geweldige stelsel en er voor zorgen dat we voorbereid zijn op de toekomst. En zeker voor generaties na ons.
Op deze reactie reageren


 
Lex schreef op woensdag 19 december 2018 om 12:31u

quote:[b]

Jaarlijks wordt er 1,5 miljard uitgekeerd terwijl er 2 miljard binnenkomt. Is het verschil van 0,5 miljard wel voldoende om de verantwoordelijkheid die we in de toekomst met elkaar hebben aan te gaan?


Jongere werknemers moeten nu al een deel van hun eigen pensioenopbouw inleveren voor de ouderen van nu! En dat komt nooit meer terug
Op deze reactie reageren


 

Laat een reactie achter

Naam *
E-mail * (wordt niet getoond)
Bericht *
Anti Spam *
Velden met een * zijn verplicht.
< Terug naar het overzicht
Jos Brocken

Jos Brocken

Werknemersvoorzitter PMT