Gepubliceerd op 22 januari 2018

Jos Brocken: werknemersvoorzitter PMT

Mag ik mij even aan u voorstellen? Ik ben Jos Brocken (59 jaar) en vanaf dit nieuwe jaar, ben ik uw nieuwe werknemersvoorzitter bij PMT. Het lijkt mij goed, als ik u in mijn 1ste blog vertel hoe het gekomen is dat ik nu uw kersverse werknemersvoorzitter ben en vooral wat u van mij kunt verwachten.

Vanaf 2006 ben ik landelijk bestuurder van FNV Metaal in de sectoren Metaal en Techniek, Metalektro en Motorvoertuigen. Ik was onderhandelaar over de cao en ook over de pensioenen. In de Metalektro en Metaal en Techniek heb ik mijn taken overgedragen, in de Motorvoertuigen blijf ik als 2e onderhandelaar actief. Als cao-onderhandelaar en vakbondsbestuurder had ik al vele jaren een speciale focus op pensioenen. Ik had zitting in het bestuur van PMT en ook in dat van PME (tot 2016). Ik heb dus wel ervaring met pensioenen en wat daarmee zoal samenhangt. Toen Jan Berghuis als voorzitter met pensioen ging, heb ik positief gereageerd op het verzoek om zijn opvolger te worden. Dat zal overigens niet meevallen, want Jan heeft het heel goed gedaan. Hij zette PMT goed op de kaart en stond pal voor de belangen van de deelnemers.

Mijn passie voor pensioenen is groot. Het gaat om het verschil tussen armoede of een goed inkomen na het arbeidsleven. Dat is wel gemiddeld 20 jaar van ons leven! Het gaat ook om voldoende pensioen om tijdig te kunnen stoppen met werken, een steeds urgenter vraagstuk. Vooral voor mensen die vroeg van school kwamen, altijd zwaar werk hebben gedaan en nooit bergen geld hebben verdiend. Ik heb mij altijd vol ingezet voor goede pensioenen in de metaal en in de politieke discussie, als bestuurder van de metaalfondsen én als onderhandelaar over de pensioenregeling in de metaal voor dé vakmensen van Nederland. In die zin hebt u altijd op mij kunnen rekenen en dát zal nu natuurlijk zeker niet veranderen! Onze pensioenregeling en ons pensioenfonds danken we aan de afspraken tussen werkgevers en werknemers. PMT heeft één voorzitter namens werknemers en één namens werkgevers. Samen hebben zij een extra verantwoordelijkheid om samenwerking en draagvlak onder alle partijen te bewaken. Via mijn blogs zal ik u deelgenoot maken van mijn inzet, mening én behaalde resultaten. Juist in deze lastige tijden, met het huidige complexe en vooral slepende pensioendebat. PMT moet niet alleen met alle goede bedoelingen informatie verstrekken en zaken uitleggen. Communicatie is meer dan zenden, het is ook luisteren naar uw mening over zaken, waarin PMT úw belangen moet behartigen. Dat zie ik als een belangrijke opdracht.

Er zijn veel misverstanden over pensioenen, er is soms zelfs vernietigende kritiek. Ook ik vind dat er dingen béter kunnen: ik noemde al het punt van de veel te snel gestegen hogere pensioenleeftijd voor zware beroepen. Maar ik waak er wel voor dat we vergeten, dat we zo’n beetje wereldkampioen pensioenen zijn. Dat hebben we niet zomaar even bereikt. Daar is over onderhandeld, daar is geld voor ingelegd door werknemers en werkgevers. Nergens in de wereld is de armoede onder ouderen kleiner dan in Nederland, nergens vallen de mensen na hun pensioen minder terug in inkomen, nergens is via onze pensioenfondsen van werknemers en werkgevers samen zoveel gespaard voor later. In Nederland is dat bijna € 1.400 miljard. Dat is drie keer zoveel als in het jaar 2000. Het is 1,8 keer meer dan wat we in Nederland met elkaar per jaar produceren aan goederen en diensten. Maar ik hoor toch vaak dat mensen zeggen, dat onze pensioenpotten leeg zijn en dat er straks niets meer over is voor de volgende generatie. De feiten zijn anders!

Blijft er nog tijd over voor mijn andere passies? Ik geef toe dat ik minder thuis ben dan ik zou willen zijn. Want ik heb een fantastische vrouw (ongetrouwd, maar wel 18 jaar samen) en prachtige kinderen. Die zijn trouwens midden 20 en wonen inmiddels op zichzelf. Ik geniet van ze als ik vrij ben, als we samen kunnen zijn en als we samen op reis gaan - vaak naar Zuid-Europa. Ik ben daarnaast een liefhebber van fietsen. Op de gewone fiets, maar zeker ook op de racefiets. Heerlijk.! Verder ben ik een liefhebber van lezen. Romans, geschiedenis, sport, kunst, politiek en ja: ook economie en pensioenen.

Reageer vooral op mijn woorden én op PMT. Dat stel ik op prijs, daar worden we beter van. Heeft u een onderwerp waarover u graag iets van mij wilt horen, laat het mij weten. Ik ga vol energie aan de slag als de voorzitter van uw pensioenfonds. U gaat van mij horen! En ik hoor graag van u.

Jos Brocken
Werknemersvoorzitter PMT

Reacties

Peter Mulder schreef op dinsdag 23 januari 2018 om 17:05u

Waarschijnlijk meer pensioenadviseurs zouden graag toegang krijgen tot een Fictieve deelnemer in de pensioenplanner op de site van PMT. Helaas krijg ik via de normale weg geen positieve reactie. Als deze vraag meer gesteld wordt kunt u misschien een oplossing regelen BVD. Peter Mulder Pensioenadviseur/financieel planner met specialisme pensioencommunicatie
Op deze reactie reageren


 
Herman schreef op woensdag 24 januari 2018 om 08:58u

Beste Jos heel veel succes. Vanuit de FNV zal je waarschijnlijk Jan Wit ook wel kennen. Hij was bij FVV senioren een zeer bevlogen begeleidend bestuurder die als hobby pensioenen had. Daar zit heel veel kennis. Jan is ook overgestapt naar FNV metaal vandaar deze opmerking. Jammer dat we door de belachelijk lage rekenrente jaren lang zijn belazerd. Een regering die 4% tekens over het vermogen van ons voor de belasting en dan met een steeds lagere rekenrente. Schijnt dat ze nu een zgn bodem willen invoeren van 2%. Laten ze deze rentes koppelen. Dat lijkt mij eerlijker dan wat ze nu doen.

Op deze reactie reageren


 
Ria van der Steen schreef op woensdag 24 januari 2018 om 11:44u

Beste Peter, Dank voor uw reactie. Iedere deelnemer van PMT kan gratis bij de pensioenconsulenten van PMT terecht voor advies. Een deelnemer van PMT kan zelf of samen met onze consulent zijn pensioen bekijken en berekenen. Onze systemen zijn niet voor andere externe partijen toegankelijk.
hartelijke groet Ria van der Steen

Op deze reactie reageren


 
sleutjes persoonsnummer 136526 schreef op woensdag 4 april 2018 om 11:35u

stem op Henk Geleijns
Op deze reactie reageren


 
Harry Koning schreef op dinsdag 1 oktober 2019 om 20:44u

Hoi Jos.
Lang niet gesproken. Heb de seminar gevolgd over de mogelijke korting over het pensioen. Mijn vragen zijn niet behandeld. Jammer.
Harry Koning.
Bellen mag hoor 06 103 503 32
Gr. Harry
Op deze reactie reageren


 

Laat een reactie achter

Naam *
E-mail * (wordt niet getoond)
Bericht *
Anti Spam *
Velden met een * zijn verplicht.
< Terug naar het overzicht
Jos Brocken

Jos Brocken

Werknemersvoorzitter PMT