Gepubliceerd op 12 februari 2017

Pensioenfondsen positief over Invest-NL

Pensioenfondsen ABP (ambtenaren), PFZW (zorg) en PMT (metaal) reageren positief op de oprichting van de nieuwe nationale investeringsinstelling Invest-NL. Ze noemen het investeringsfonds, dat €2,5 mrd meekrijgt van het kabinet, een ‘interessant’ en ‘mooi’ initiatief.

Het kabinet maakte vrijdag bekend dat het de komende vijf jaar €2,5 mrd steekt in een nieuwe nationale investeringsinstelling, Invest-NL. Het Rijk verwacht dat daarmee €12,5 mrd aan investeringen en garanties gerealiseerd kan worden. Werkgeversorganisatie VNO-NCW denkt zelfs dat de instelling €50 mrd aan investeringen kan losmaken. Deze investeringen moeten onder meer van pensioenfondsen komen. Doordat de overheid participeert in projecten zou het voor de institutionele beleggers aantrekkelijk zijn om in te stappen.

De pensioenfondsen stellen in reactie de investeringsinstelling met belangstelling tegemoet te zien. ‘Alles wat helpt de Nederlandse economie te doen groeien en ook nog eens te verduurzamen juichen wij bij pensioenfonds Zorg en Welzijn toe’, aldus Jan Willem van Oostveen, manager Beleggingen bij PFZW.

Om meer in Nederland te beleggen, zoals PFZW wil, is het volgens Van Oostveen cruciaal dat er voldoende beleggingsproposities op de markt komen die interessant zijn qua omvang en risicoprofiel. ‘Mogelijk dat dit initiatief daarvoor de initiator kan zijn.’

ABP prijst het feit dat de overheid zich er nu bewust van lijkt te zijn dat er niet zozeer een gebrek aan financieringsmogelijkheden is in Nederland, maar wel een gebrekkig vermogen om uit overheidswensen of politieke ideeën rendabele projecten te vormen. Het fonds stelt de ontwikkelingen rondom Invest-NL daarom nauwlettend te volgen.

Metaalfonds PMT vindt het een positieve ontwikkeling dat de overheid bereid is om 'in significante mate risicodragend kapitaal te verstrekken'. ‘Dat kan helpen bij het slagen van projecten die nu blijven liggen’, aldus de woordvoerder van PMT. Verder ziet PMT mogelijkheden voor een samenwerking tussen Invest-NL en de reeds bestaande Nederlandse investeringsinstelling NLII.