Gepubliceerd op 23 januari 2019

Pensioenfondsen metaalindustrie investeren 150 miljoen euro in tech start-ups

De pensioenfondsen PME (Metalektro) en PMT (Metaal & Techniek) willen voorkomen dat veelbelovende start-ups worden opgekocht door grote, buitenlandse techbedrijven waardoor kennis naar het buitenland verdwijnt. Daarom stoppen de twee pensioenfondsen elk € 75 miljoen in een nieuw investeringsfonds, dat zich vooral richt op jonge spin-offs van universiteiten. 

Het geld wordt belegd door Innovation Industries, een jong investeringsfonds dat nauw samenwerkt met de technische universiteiten in Enschede, Delft, Eindhoven en Wageningen en TNO. 


Innovatiecentrum bij Wageningen Universiteit. Het investeringsfonds van de metaalpensioenfondsen werkt onder andere samen met Wageningen. (Foto: Maarten Hartman / HH)

De beleggingen moeten ervoor zorgen dat kennis over hoogtechnologische ontwikkelingen in Nederland blijft, zegt Marcel Andringa, uitvoerend bestuurder van PME in het persbericht: "Beleggen in veelbelovende technologieën betekent beleggen in onze eigen industrie. Met het fonds kunnen we impact hebben op ontwikkelingen in innovatie én het creëren van werkgelegenheid."

Slagkracht

Dit is het tweede investeringsfonds voor Innovation Industries. PME investeerde in 2017 al € 25 miljoen in het eerste fonds. Zo investeerde het eerder in bedrijven als het Eindhovense Effect Photonics, dat revolutionaire, door licht gestuurde chips maakt en het Vlaams-Nederlandse Luxexcel, dat machines ontwikkelt die brillenlenzen printen. 

'Net als pensioenfondsen zitten wij er in voor de lange termijn', licht partner Harm de Vries van Innovation Industries toe. 'Wetenschappers op universiteiten werken in laboratoria aan technologieën die zich nog moeten uitkristalliseren. We moeten er rekening mee houden dat het zeker tien jaar duurt voordat er rendement is.' 

Het fonds moet spin-offs meteen een flink grotere slagkracht geven. 'We investeren in bedrijven die kapitaalintensief zijn. Dat betekent dat je al snel een investering moet doen tussen de 10 à 30 miljoen', aldus De Vries.

Rendement

Naast de ambitie om kennis en technologie in Nederland te houden, moet het fonds ook renderen. Door verliezen op de beurzen en de lage rente zijn de dekkingsgraden van Nederlandse pensioenfondsen in het laatste kwartaal van 2018 fors gedaald. Dat betekent dat de dreiging van kortingen op de pensioenen weer oploopt. 

PME en PMT zitten allebei in de gevarenzone: als hun dekkingsgraden niet substantieel stijgen, moeten de pensioenen van de metaalfondsen PME en PMT worden gekort. Volgens De Vries rendeert Innovation Industries net zo goed als andere private equity partijen. 'Het rendement kan driemaal de inleg zijn, maar natuurlijk ook minder. Het blijft risicovol kapitaal.'

Bron: pagina 23, 21-01-2019 Het Financieele Dagblad