Gepubliceerd op 26 september 2016

Ouderen woedend om het vooruitzicht van de zoveelste pensioenkorting

“Waarom gaan we niet naar België?”

De dreigende kortingen op de pensioenen leiden tot onrust en boosheid onder gepensioneerden. Op een informatiebijeenkomst van pensioenfonds PMT in Terneuzen wordt de schuld voor de verlaging van de pensioenen bij de regering gelegd.

Peet Vogels | Terneuzen

Het podium van het Scheldetheater is donderdagmiddag niet voor Lenette van Dongen of de Ashton Brothers. Er valt ook beduidend minder te lachen voor het toegestroomde ‘publiek’. Op het toneel staat Rob van der Want, manager pensioenen bij pensioenfonds PMT. Dat betekent dus geen snelle grappen, maar een powerpointpresentatie met taaie be­grippen als verplichtingen, rekenrente en dekkingsgraden. 150 gepensioneerden doen hun best de boodschap te laten bezinken. „Jezus", roept een man uit, als Van der Want vertelt dat PMT inmiddels 68 miljard euro in kas heeft. En dat ze toch minder mogen uitkeren dan toen het vermogen de helft bedroeg. Hij wil maar zeggen: aan het fonds ligt het niet dat de pensioenen al twee keer gekort zijn en mogelijk opnieuw omlaag moeten. De lage rente is de schuld van de Europese Centrale Bank en de politiek heeft besloten dat er aan de lage rekenrente niet wordt getornd. Vragen over nieuwe kortingen ontwijkt hij handig. “Dat weten we pas zeker aan het einde van het jaar.”


Bakker

“Waarom gaan we niet naar België?”, oppert een gepensioneerde. “Daar is de rekenrente toch veel hoger?” “Dat mogen we niet”, slaat Van der Want de discussie dood. En komt vervolgens met nog een aantal argumenten. Willie Willemsen windt zich behoorlijk op over de kortingen. “Het is net of je bij de bakker een brood bestelt en hij er een paar sneetjes uithaalt, terwijl je wel de volle prijs betaalt. Zo gaat het ook bij ons pensioen. Daar hebben we voor betaald, maar we krijgen steeds minder. Dat is toch gewoon diefstal? Die kortingen zijn het probleem van de politici. Die hebben de crisis veroorzaakt en wij betalen ervoor.”

John Spruijt, die namens de gepensioneerden in het bestuur van PMT zit, heeft het wel heftiger meegemaakt. “Moet je eens naar een bijeenkomst in de Rotterdamse haven komen. Dan vliegen de eieren je bij wijze van spreken om de oren. Daar lopen de emoties veel hoger op. Hier gaat het er toch gemoedelijker aan toe.”

Bij de bitterballen komen de tongen echt los. FOTO'S ARIE KIEVIT

In Terneuzen komen de emoties pas echt naar buiten bij de bitterballen en het bier na afloop. “Ik ben begonnen met zes dagen in de week negen uur per dag werken”, zegt Manfred Gobels.

“En nu moeten we inleveren, waar we altijd voor hebben betaald. We worden belogen waar we bijstaan.”

Die kritiek geldt vooral de regering. “Je bent afhankelijk van wat Den Haag en Europa beslissen. De regering kan het pensioenprobleem aanpakken, maar doet het niet. En het maakt niet uit wat je stemt, want na de verkiezingen kruipen ze toch weer bij elkaar”, zegt Johnnie van den Bossen uit Terneuzen.

En Joke Bruijs had er tijdens haar muzikale intermezzo nog wel zo op gehamerd: ‘Bekijk het leven van de positieve kant.’ Ans van den Akker heeft het gehoord en kan het onderschrijven. “We hebben het goed, mijn man en ik.” Waar wordt gemopperd, wordt ook gerelativeerd. Want ja, drie weken op vakantie naar Spanje, dat wijst toch niet op schrijnende armoede.

Rechtszaak

Maar de boosheid overheerst na afloop van de bijeenkomst. Pe Gelderland uit Terneuzen heeft tot nu toe weinig lol gehad van zijn pensionering. “Ik heb vier jaar pensioen en heb al vier jaar moeten inleveren. Ik merk dat het minder wordt. De regering roept wel hard dat het zo erg is voor de ouderen, maar doet niets. Intussen komt er wel geld voor kinderopvang en andere zaken beschikbaar.”

Willemsen loopt met het idee rond een rechtszaak tegen de overheid te beginnen om het ‘gestolen pensioen’ terug te halen. “Op Prinsjesdag hebben we weer gehoord dat Jan met de pet de rekening mag betalen. Maar het is moeilijk om andere gepensioneerden mee te krijgen in een rechtszaak.”

Bron: AD zaterdag 24 september 2016

Download hier de pdf versie van het artiekel