Gepubliceerd op 2 januari 2020

In 2020 geen verlaging van de pensioenen

PMT heeft zich in 2019 ingezet om verlagingen van pensioenen te voorkomen. Dit hebben wij gedaan door ons te laten horen in de media en door ons actief te mengen in de gesprekken met de overheid, politici, vakbonden en werkgeversorganisaties.

Begin december konden we u al melden dat uw pensioen in 2020 waarschijnlijk niet omlaag zou gaan. Nu weten we het zeker: een pensioenverlaging is dit jaar niet nodig. Goed nieuws dus voor al onze gepensioneerden en voor wie nog werkt en pensioen opbouwt, want ook het pensioen van mensen die nog werken gaat niet omlaag. Ook de pensioenpremie die werkenden betalen, blijft dit jaar gelijk.


In 2020 geen verlaging van de pensioenen
Het bestuur neemt pas eind januari het formele besluit maar we kunnen nu al melden dat de pensioenen bij PMT niet worden verlaagd in 2020. PMT kiest ervoor gebruik te maken van de versoepelde regeling om in 2020 niet te verlagen bij een dekkingsgraad boven de 90%. PMT heeft het jaar afgesloten met een dekkingsgraad net onder de 100%.


    Jos Brocken, werknemersvoorzitter van PMT: “We zijn opgelucht voor al onze deelnemers en gepensioneerden dat we in 2020 de pensioenen niet hoeven te verlagen. We hebben vorig jaar hard gestreden om een verlaging van de pensioenen te voorkomen. We stonden daarin gelukkig niet alleen. De vakbonden, de werkgevers in de Metaal en Techniek, andere pensioenfondsen én veel politici waren het met ons eens: middenin de onderhandelingen over het pensioenakkoord is het een slecht idee om op basis van de oude regels de pensioenen te verlagen. Goed dat de minister dit ook inzag en voor pensioenfondsen ruimte heeft gemaakt om niet te hoeven verlagen in 2020.”
       
   
Benne van Popta, werkgeversvoorzitter van PMT: “We zijn opgelucht dat de pensioenen dit jaar niet omlaag hoeven, maar we zijn nog niet uit de gevarenzone. Om ons pensioenstelsel toekomstbestendiger te maken moet er echt wat veranderen. Daar wordt hard aan gewerkt door vakbonden, werkgevers en de politiek. Wij denken met deze partijen mee. Het uitgangspunt van PMT daarbij is en blijft: een goed en betaalbaar pensioen voor iedereen die nu nog werkt of met pensioen is.”

De dekkingsgraad van het einde van het jaar wordt bekendgemaakt op 23 januari tijdens de publicatie van de jaarcijfers. Op de website is altijd de meest actuele informatie te vinden.

PMT in de media tegen de verlagingen